Krachtdieren

Slang

De slang werkt op het letterlijke niveau. Dit omvat het fysische, materiŽle en stoffelijke, de vaste vormen. Ze is het krachtdier van het Zuiden. In veel culturen staat ze symbool voor geneeskunst. Doordat de slang zijn huid ineens afwerpt, leert ze je om je verleden acuut achter je te laten. Ze zorgt voor onthechting en loslaten. Haar lichtlichaam gaat als een spiraal om ons heen, de kundalini energie. Als Sacha Mama is de slang de Moeder van de Wateren, het water van reiniging en levenskracht. Ze is waakzaam en weet de diepste innerlijke plekken te vinden, zowel in onszelf als in de aarde. Ze weet de weg terug naar het paradijs waar onschuld en gratie heerst. Ze heeft geen oordeel.

Jaguar

De jaguar werkt op het symbolische niveau. Dit is de psychische wereld van het denken, ideeŽn, gedachten, emoties en gevoelens. Ze is het krachtdier van het Westen. Otorongo is de Moeder-Zuster Jaguar en staat voor plotselinge verandering en transformatie. Ze kent het pad over de Regenboogbrug naar de wereld van mysterie en staat in verbinding met de levenskracht van de natuur. Het is de Verlichte Krijger die geen vijanden kent. De jaguar leert om geen angst te kennen en over geweld heen te stappen, zelfs voorbij de dood. Ze vertegenwoordigt het principe van Leven en Dood en van vernieuwing. Ze beschermt onze heling. Ze leert ons te leven in onberispelijkheid en integriteit.

Kolibrie

De kolibrie werkt op het mythische niveau. Dit is het diepe innerlijke van je ziel, van intuÔtie en innerlijke motivatie, waar kunst tot stand komt: muziek, gedichten, schilderijen, verhalen. Je ervaart al het leven als heilig en je eigen leven als een epische reis (episch = met het karakter van een verhaal). Sawar Kenti is het krachtdier van het Noorden. Dit is de plaats van de voorouders, oude herinneringen en wijsheid. Het zijn de Ouderen die buiten de tijd zijn getreden, maar door de sluier heen glippen om ons hun wijsheid te leren. De antwoorden komen tot ons door het gefluister van de wind. We eren ook zij die na ons komen. De kolibrie drinkt de nectar van de bloem door haar lange snavel, de zoete schoonheid van het leven. Deze nectar kunnen we overal in proeven. Naast vrede en vreugde staat de kolibrie ook voor stilte. De rust die ze heeft in beweging. Dit is vrede in jezelf en om je heen. Dit kleine vogeltje heeft eigenlijk niet de bouw om elk jaar van BraziliŽ naar Canada te vliegen, maar volbrengt de reis vol moed en vertrouwen. Ze begeleid je door de reis van je leven, de reis tot het ware zelf.

Adelaar

De adelaar werkt op het energetische niveau. Dit omvat het spirituele, energie, bewustzijn en Spirit.
Alles is Een. Hier is alles licht en gemakkelijk te veranderen. Er is geen beperking van tijd en plaats.
De Condor (Zuid Amerika) of Eagle (Noord Amerika) is het krachtdier van het Oosten, de plaats van de opkomende Zon en de Morgenster. De adelaar kijkt vanuit de lucht neer op de aarde en heeft daarom een breed perspectief, een heldere, vooruitziende visie, en tegelijkertijd oog voor detail. Hij helpt je om het beeld over je leven helder te krijgen. Verleden en toekomst zijn bekend, waardoor we erachter kunnen komen wat we vandaag zijn en wat we zullen worden. De vleugels omvatten het hart, zodat we kunnen zien met ons hart, om de werkelijkheid te zien waarvan we dromen. We vliegen en overstijgen het alledaagse om de hemelse sferen te bereiken. De Condor en Eagle, die van elkaar gescheiden waren, zullen weer vleugel aan vleugel door de lucht vliegen. Zo zal ook de hele mensheid bij elkaar gebracht worden. Er is geen afscheiding of dualiteit meer, alles is ťťn. Oneindig en zonder tijd. Dat wat op energetisch niveau veranderd wordt, zal ook op materieel niveau veranderd worden. We kunnen de wereld dromen en manifesteren in onze volledige kracht.